onsdag 19. februar 2014

Skikjøring i Andorra


Her er noen erfaringer fra en 10-dagers tur til dette frikjøringsparadiset i Pyreneene jeg og Steinar A fra Stavanger gjorde nå i begynnelsen av februar! Siden dette var en avkobling fra klatringa, så ble det stopp i Barcelona både før og etter skikjøringa, hvor vi var turister, shoppet og ikke minst spiste masse god mat og drakk god spansk rødvin J.
Første kveld i Barcelona! Jeg og Steinar Amundsen nyter en meget god tapas-middag på Bar Lobo, som ligger ca 100m nord for La Boqueria på La Rambla.

Selvsagt måtte vi ha en god vin til... Denne var faktisk så god at det ble kjøpt inn et par flasker hos vila viniteca for å ta med hjem. www.vilaviniteca.es.
 

Vallnord, med sine tre sektorer Pal, Arinsal og Arcalis, i Andorra, er fullt på høyde med sine storebrødre Chamonix(Frankrike) og Verbier(Sveits) i alpene når det gjelder muligheter for ekstrem skikjøring!
Andorra! skianlegget Vallnord ligger øst i det lille landet. Enkleste måte å komme dit er fly til Barcelona og leiebil. Men... ikke velg Google eller Via Michelin sin anbefalte raskeste rute... De er ikke raskest ;-)
 
 
Løypekart for Vallnord! For de som skal ta en tur, sjekk www.vallnord.com

Sektor Pal og Arinsal!

Sektor Arcalis! Sjekk de gule områdene; dette er dedikerte frikjøringsområder innenfor skianlegget. Helt rått!
 

Sektor Arinsal, hvor vi bodde på hotellet Husa Patagonia ca 50 m fra bakken, er den minste sektoren. Bakkene/løypene egner seg best for de som er på begynnernivå, men alt som er utenfor løypenettet er så langt unna begynnernivå som kan tenkes. Det er nok også grunnen til at disse stedene ikke blir nevnt på løypekartet for frikjøring. Og da tenker jeg på de tre flankene til «Alt de La Capa» og ikke minst fra «Pic Negre» mot «Coll de la Botella» i Pal.
Noe skeptisk til skikjøring i Andorra... Første dag og ikke all verden til nysnø..

På vei opp til toppen av Arinsal

Baksiden av "Alt de la Capa"... perfekt helning hele veien ned til en sommervei og videre til
"Coll de la Botella". Dessverre, dessverre så fikk vi ikke lov å kjøre her...

Steinar som bildepryd mot "Pic dels Llacs" fra toppen av gondolbanen Pal-Arinsal.

gondolen, og på venstre den perfekte baksiden av "Alt de la Capa"

Sektor Pal, som er knyttet sammen med Arinsal med gondolbane fra «Coll de la Botella»(Pal) til «Port Negre»(Arinsal), har et langt større løypenett enn Arinsal. Men til gjengjeld så har den sektoren utrolige muligheter for skogskjøring. Og det som gjør skogskjøringa til en enkel opplevelse er at du (nesten) alltid kommer til en transportløype tilbake til en eller annen heis. Spesielt Commelada, Botella og Seturia anbefales!
"Pic dels llacs" til venstre og "Pic Negre" til høyre
 
Sektor Arcalis er ikke direkte tilknyttet de andre to anleggene, men ligger i en sidedal som det tar alt fra 30-50min å reise til. Det er derimot det absolutt største anlegget, og har mengder av frikjøringsmuligheter inne i anlegget, dette gjelder spesielt «Portella d’Arcalis», «Feixans», «Monument» og ikke minst «Creussans». Vi var såklart heldig å få kjøre i 40cm nysnø den dagen vi kom dit, og legge mange førstespor. Spesielt var «Creussans» et høydepunkt, da heisen til La Cota som oftest ikke åpnes i løpet av vinteren. Her var det mye som var bratt og brutalt! Vi holdt oss mest til bratt, og litt mindre til det brutale… Og denne sektoren anbefales absolutt etter snøfall!

Arcalis! På vei opp heisen "La Basera"

Mot "Pic de l'hortell". Et område vi ikke fikk tid til å utforske pga de andre frikjøringsområdene i Arcalis!

Alt du ser på høyre side er lov å kjøre:-)

Steinar på toppen av "La Cota" og klar for første tur ned frikjøringsområdet "Creussans"

I bakgrunnen sees "Port de rat"...
 

Hvor bør du bo: La Massana, Arinsal eller El Serrat. La Massana ligger midt i mellom de tre sektorene. Har direkte gondolbane opp til sektor Pal. Cirka 30 min kjøring til Arinsal eller til Arcalis, og er den største av skibyene. Arinsal er en koselig liten landsby. El Serrat er en langt mindre landsby, men absolutt beste stedet for korteste vei til Sektor Arcalis.

Hvor vi bodde: Arinsal, på hotellet «Husa Patagonia». Ligger 50m fra skiheisen, og ca 500m ovenfor landsbyen Arinsal. Hotellet er meget barnevennlig, noe vi fikk erfare fra tidlig morgen…

Hotel Husa Patagonia i Arinsal. Skiheisen ligger 50m til venstre for bildet...
Afterski i Arinsal: El derby Irish pub, El Cau, Quo Vadis, Cisco’s, Surf
Steinar smiler hele veien ned gondolen til Arinsal pga det herlige snøværet utenfor...
 
 



Steinar på vei hjem etter første pudderdag... Vi valgte gondol ned til Arinsal sentrum for å nyte en øl etter denne dagen :-)

Fornøyd! Mer nysnø, og dagen etter skal vi til Arcalis... Detta blir moro!
Hviledagsaktiviteter: Shopping i Andorra La Vella for elektronikk og kamerautstyr (men husk å sjekk prisene.. ikke alt er billig!). En tur til Spa’et Caldea, www.caldea.com, som er et av Europas største.

Som de gode turistene vi var så ble det litt "siktsjåing" og god mat siste helgen i Barcelona før Steinar reiste tilbake til Stavanger, og jeg skulle tilbake til Casa'en for en uke til med klatring...

Casa Milo! ligger på Passeig de Garcia ca 10min fra placa Catalunya og starten på La rambla

Ei kjerke som etter planen skal være ferdigbygd i 2026. 100år etter arkitektens død. Hva heter kirka og hvem var arkitekten??


Parc Guell!







Standsmessig lunsj på Txapela. Greit med bildekart når en skal bestille ;-)

Siste middag i Barcelona på 7Portes, vistnok byens beste Paella serveres her... Og god vin!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar