tirsdag 3. desember 2013

Landsbyen Santa Linya!

Landsbyen Santa Linya, som er en del av kommunen Les Avellanes, er en ekte middelalderby 5km fra Les Avellanes og ca 20km fra Balaguer i Regionen La Noguera, som er den største regionen i Catalunia. Santa Linya ligger 535m over havet, og ligger sør-øst for Montsec d’Ares og Rubies-fjellkjeden som er en del av pre-Pyreneene. Byen er for det meste bygd av kalkstein eller noe annet som ligner på stein...

Husene her oppe i landsbyen kan ikke akkurat sies å være bygd for vinterforhold. Selv om vi er i Spania så har nattetemperaturen allerede falt til -5 grader, og vi har hatt antydning til sludd den ene av de tre regndagene vi har hatt. Dette gjelder spesielt for Calle Major numero nuevo, som er huset vi bor i, og som bare kalles "Santa Linya kollektivet". Og når huseier attpåtil har klart å male vedovnen med en eller annen ikke-varmebestandig maling så har vi ikke stort annet enn en 2kW varmovn for å komme oss igjennom vinteren med... Heldigvis er vi utstyrt med varme klær og sengeklær.

Ca. 5km fra byen ligger utkikkspunktet, La Balconet, hvor en kan se nesten hele Camarasa-reservoaret. La Noguera har fem av de største vannreservoarene i Catalunia. Disse er Camarasa, Canelles, Santa Anna, Sant Llorenc og Rialb. Rundt utkikkspunktet ligger det også mange stillinger fra den spanske revolusjonen.
Landsbyen Santa Linya sitt kjennetegn må, foruten at det er en gammel middelalder landsby, være «Cova Gran», den store hula, som er en stor arkeologisk utgravning og har gitt historisk innsikt i livene til de siste neandertalerne fra ca 50.000 år siden.

Daglige møter vi lokalbefolkningen, som etter årets telling består av ca 10-12 fastboende, til og fra klatring. Da prøver vi å lire av oss de få glosene vi kan på spansk; som "Hola!". Det gir god stemning :-)

Jeg har til og med blitt invitert på villsvinjakt med de lokale. Det kommer nok til å gå en del på spanglish, og forhåpentligvis skyter vi villsvin. Hvis de ikke finner på å skyte meg istedet...

For de interesserte så har jeg lagt med noen bilder av Santa Linya. For de som virkelig skulle være interessert så er adressen hit:
Calle Major 9
25612 Santa Linya
Espana

Kart over regionene La Noguera i Catalonia. Balaguer var en gang et hovedsete for Jarlen i Urgell, og er en av de viktigste historiske og monumentale byene i regionen.

Inngangen til Santa Linya, fra den nye veien! veien til Hula går til høyre, og veien til Pub'en går rett fram...
Så langt har den famøse puben ikke vært åpen ennå...

Der nede ligger hula.. som kan bli grisevarm i sola, rene bakerovnen..

Calle Major 9. "Santa Linya kollektivets" boltreplass...

Calle Major, opp til parkeringa...

Naboen...

Den middelaldrende kirka fra soveromsvinduet... kirkeklokka høres hver time fra kl 0800 til 2200. Hver dag.....

utsikt mot Les Avellanes

En middelalder dør...

nok en middelalderdør... fra 1683!




Placa Major... der puben ligger i det hvite bygget. Gleder oss til den dagen den er åpen... håper det blir i år????



landsbyen sett fra baksiden... blant oliventrær og hovedvei LV-9042... en grusvei :-)

2 kommentarer:

  1. Så kjekt at du blogge om turen Roger:) savne dagene i Santa Linya, god stemning! Kos dere:) Selv reise eg å torstein t Varazze imårå!:D
    Therese

    SvarSlett
  2. Dersom dere har anledning, dere skulle besøke Besalu, i Girona, annen ekte middelalder by.

    Hilsen og god ferie!

    SvarSlett